A méz
A természetes vagy mesterséges kaptárba a királynő vezetésével beköltöző méhek azonnal megkezdik a hatszögletű sejtek kiépítését,
melynek alapanyaga a potrohuk szegmentumai között található viaszmirigyek váladéka. A dolgozók a fészküket propolisszal, egy enyves
váladékkal impregnálják, amelyeket növényrügyekből gyűjtenek. A petéket a kaptár belsejébe épült sejtekbe helyezik, a körülöttük
levőben pollent, a legkívül elhelyezkedő sejtekben pedig mézet tárolnak.
A méz évszázadokig egyetlen édesítőszerünk volt, igen ősi emberi táplálék. A mézgyártás a virágok mélyén, a nektárt adó mirigyekben
kezdődik. A méhek innen szívják fel a nektárt mézhólyagjukba, ahol máris elkezd átalakulni. Először is a nektár enzimei és a méh
emésztőenzimeinek hatására megerjed, majd, elpárolog belőle a fölös nedvesség, besűrűsödik. A méz cukortartalma állandó, mivel a
dolgozók mindig azonos összetételűre állítják be. A túl folyós mézet apró cseppecskékbe adagolva szárogatják, a túl töményet
szájszervükkel hígítják, majd a sejtekbe tömik, és szárnyukkal elősegítve az érést és párolgást, a mézet készre gyártják. A végtermék
cukorkoncentrációja 80% körüli. A hígított, hígan folyó méz ezért könnyen felismerhető. A kész mézet tartalmazó sejteket viaszsapkával
zárják. A lezárt lépre akár rá is írhatnák, hogy „lezárt állapotban korlátlan ideig eltartható”. Nyáron, amikor bőséges a nektárellátás, 900
méh két nap alatt állít elő egy kiló mézet, az őszhöz közeledve ugyanennyi méz előállítása csaknem ötvenszer ennyi munkába telik. Egy
méhcsalád egyébként 60000-90000 méhet számlál.
A legtartósabb vitaminraktár
A méz 4/5 rész gyorsan felvehető formába átalakított főként szőlő- és gyümölcscukorból, valamint 1/5 rész vízből áll. Ennek
megfelelően teli van kalóriával, 100 grammban mintegy háromszázzal. Egyéb összetevőik miatt a különféle mézfajták teljesen más íz-,
szín- és aromavilággal rendelkeznek. Nem csak az épp virágzó növények, de a talaj, az időjárás és az adott évszakok is éreztetik
hatásukat a méz minőségében. Az erős aromájú, sötét mézek például a száraz későnyár és ősz termékei, ásványi anyagokban egyébként
ezek a leggazdagabbak. A méz gyakorlatilag minden olyan anyagot tartalmaz, amelyre testünk táplálásához szükség van. A különféle
cukrok mellett, fehérjék, savak, számos vitamin forrása a méz. A vitaminok közül jócskán található benne C- és B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-
vitaminok, nikotinamid, folsav.
Ellentétben a gyümölcsök és zöldségek idővel lebomló vitamintartalmával, a méz vitaminjai, ha csak nem forrósítják föl, időtlen időkig
elállnak. A mézfogyasztás ezért gyógyítja az angolkórt, a skorbutot. Különösen a kezeletlen, szűretlen méz gazdag nagy fehérjetartalmú
virágporban. Sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz: vas, réz, mangán, szilícium, klór, kalcium, kálium, nátrium, foszfor, alumínium és
magnézium van a mézben, arányuk a talaj összetételét tükrözi. Néhány evőkanál méz számos ásványi anyagból, például foszforból,
vasból, kalciumból és magnéziumból fedezi a napi szükségletet.
A többi kincs
Néhány speciális hatóanyag is található a mézben. Ezek között találjuk a méhek termelte enzimeket is, amelyek baktériumölő hatása a
kísérletek szerint több elterjedt antibiotikuméval vetekszik. Emellett a méz antibakteriális és fertőtlenítő hatását magas cukor- illetve
káliumtartalmával is magyarázzák, ami miatt szinte kivonja a vizet a különböző mikroorganizmusokból, és ezzel elpusztítja azokat.
A méz még a nyílt és égési sebekre, fekélyekre téve is alkalmazható, fájdalomcsillapító, viszketést csökkentő hatású, a sebgyógyulást
jobban segíti, mint az antibiotikumos kenőcsök. Természetesen steril, orvosi mézet kell használni. A rezisztenssé váló baktériumok
korában az elődeink háborúiban használt régi gyógymód újra egyre népszerűbb lesz. A mézzel kísérletező orvosok tapasztalata szerint a
mézzel kezelt sebek elhalt szövetei hamarabb kilökődnek, a kötözés nem fáj annyira, gyorsabb a gyógyulás. A méz bevált gyógyszer
epe- és hasnyálmirigy-betegségek, májbetegségek, gyomor- és nyombélfekélyek, bélgyulladás, székrekedés, reumás gondok kezelésére,
hatékony migrénre, szédülésre, vérszegénységre is. Igen hasznos táplálék a cukrok átalakítását végző enzimek – invertáz vagy a
keményítőt bontó amiláz – nem megfelelő működése esetén.