Alapanyagok, Egészséges táplálkozás, egyéb

Tojáshéjból házi kálcium? Milyen tojást válasszunk?

A tojásról még egy érdekesség röviden: a tojáshéja igazi szerves kalcium forrás, és tulajdonképpen majdnem ingyen van. Mit csinálj vele, hogy fogyasztható legyen?🥚

  1. A tojást alaposan tisztítsuk meg a szennyeződésektől, majd forrásban lévő vízben főzzük meg kb. 10 perc alatt (10 perc azért szükséges, hogy a tojás minden pontja minimum 72 Co fölé menjen, így megtörténik a biztonságos hőkezelés és a tojás héjéra a bélsárból és a környezetből került mikroorganizmusok elpusztulnak).
  2. A főtt tojás héjából kikaparjuk a külső héjhártyát, majd sütőben alacsony hőfokon 100 Co sütjük 15-20 percig.
  3. Végül a lehető legapróbbra zúzzuk (mozsárban, kávédarláóval, vagy akár egy vastagabb zacskó és egy nyújtófa segítségével).

A kalcium hiány megelőzésére naponta egy kávéskanálnyit szükséges szedni belőle. Ha fokozni szeretnénk a hatását, akkor egy kis mákolajjal együtt vigyük be a szerevzetünkbe. A mákolaj magas foszfortartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba.  Ha valaki szeretné „elrejtve” bevinni, akkor bármilyen folyadékban elkeverve, de akár süteményekbe szórva is megteheti ezt, ez esetben mindenképp törekedjünk, hogy por állagúra zúzzuk össze a héjat.

Még egy fontos figyelmeztetés: ne vásárolj és ne fogyassz 3-assal kezdődő számozású tojást, de ha lehetséges a 2-est is kerüljük. Ezek ugyanis olyan tyúkoktól származnak, amik ketreces, illetve alternatív tartásban részesülnek (mozgásterük minimális vagy szinte nincs is).

A legjobb választás az 1-essel, 0-val kezdődő tojások, úgyanis ezek zöld mezőkön kapirgáló, természetes takarmánnyal táplált, boldog tyúkoktól származnak. Ezek nagyrészt még megtalálhatóak egyes boltok polcain is. 

A tojások királya viszont a jelöletlen, pecsétnélküli tojás, ami az őstermelői tojás. Az olyan gazdák, akiknek 50-nél kevesebb állatjuk van, nem kell lepecsételjék a tojást. Sajnos ezeket csak nagyrészt őstermelői piacokon szerezhetünk be, viszont ha szeretnénk megbízható forrásból vásárolni, mindenképp megéri felkeresi a lelőhelyeket!

A FAZÉKBA! ételeibe is mindig friss, őstermelői tojás kerül, a Heppenheimer család jóvoltából!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük