Főzési útmutató

Rozmaringos bőrös malackaraj, almás lilakáposztával, házi gnocchival

Adatok

 

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi fok: Közepes
Allergének:
 –
Kalória: 0 kcal / 1 adag
Csípősség: Nem csípős
Vegetáriánus: Nem
Hozzávalók:
1 – Sertészsír
2 – Babérlevél; Bőrös malac karaj; Fokhagyma; Kakukkfű friss; Rozmaring; Vöröshagyma
3 – Amendine burgonya (főzni való)
4 – BL55 búzafinomliszt; Só
5 – Tojás
6 – BL55 búzafinomliszt
7 – Csillagánizs; Fahéj egész; Lilakáposzta
8 – Nádcukor (világos); Vörösbor
9 – Balzsamecet
10 – Alma
Szükséges eszközök: Alufólia, Lábas, Só, Szűrő, Tál, Teflon serpenyő, Tepsi / Hőálló tál

1. lépés

 A zsírt (CS1) és a fűszerekkel eltett malackarajt (CS2) beletesszük a bőrös felével lefelé egy a hús méreténél nem sokkal nagyobb sütő tepsibe / jénaiba. Mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk. Öntünk mellé fél dl vizet majd alufóliával befedjük a tepsit, széleit gondosan benyomkodjuk. 200 fokra előmelegített hő légkeveréses sütőben 40 percig pároljuk.

2. lépés

Az idő leteltével kivesszük a tepsit a sütőből, óvatosan levesszük a fóliát. Bőrével felfelé fordítjuk a húst. A sütő hőmérsékletét 250 fokra emeljük és 20-25 perc alatt készre sütjük a karajunkat. Ez idő alatt 1-2 alkalommal saját zsírjával meglocsoljuk.

3. lépés

Sütőből kivéve egy kisebb edénybe tegyük át a húst, öntsük mellé a hagymás-fűszeres zsírt és hagyjuk pihenni egy 15 percet. Tálaláskor vékonyan szeleteljük fel. Bőrös oldalával lefelé érdemes a szeletelést végezni.

4. lépés

A burgonyát (CS3) hideg, sós vízben feltesszük főni. Forrástól számítva 20-25 perc alatt megpuhul. Egy kés beleszúrásával tudjuk könnyen megállapítani, hogy elkészült-e. Leszűrjük, eltávolítjuk a héját és egy villa segítségével összetörjük. A tésztához a burgonyát, sót, lisztet (CS4) és a tojás (CS5) sárgáját összedolgozzuk.

5. lépés

Lisztezett (CS6) felületen ujjnyi vastagra lapítjuk a kezünkkel, majd felvágjuk tetszőleges formájúra. A formázás közben már bő sós vizet forralunk, és 2-3 percig gyöngyözve főzzük benne a tésztát, majd hideg vízbe szedjük át. Leszűrjük, enyhén beolajozzuk. Teflonos serpenyőben egyenletesen megpirítjuk a tálalás előtt.

6. lépés

A lilakáposztát (CS7) besózzuk, 10 percig állni hagyjuk.

7. lépés

2 evőkanálnyi napraforgó olajat felhevítünk, rátesszük a káposztát és intenzíven pirítjuk 2 percig. Hozzáadjuk a vörösbort (CS8) 2 percig főzzük vele, majd öntünk rá 1⁄2 dl vizet. Lefedjük és lassú tűzön 15 percig pároljuk.

8. lépés

A fedőt levesszük, hozzáadjuk a balzsamecetet (CS9) és az almát (CS10), kevergetés mellett még további 2 percig főzzük. Sóval, cukorral ízlés szerint még ráízesíthetünk.