Alapanyagok, Egészséges táplálkozás, egyéb

A tojásról

A mai nappal megkezdjük étkezi tanácsadás sorozatunkat! Érdemes nyomon követni.
 Első cikk a tojásról: Prof Pap László szív sebész előadásán hallottam. Az anyatej után a legtáplálóbb és legegészségesebb a tojás. Hát ezen én is meglepődtem. De miért is?

 A tojás ásványi anyag tartalma igen magas. Tartalmaz kalciumot, jódot, cinket, vasat, foszfort, káliumot, szelént, magnéziumot. Valamint gazdag A, B2, B12, D és E vitaminban, és karotinban és esszenciális aminosavakban.

Sok étrendben a magas fehérjetartalma miatt vonzó. Könnyen emészthető, elkészíthető és beszerezhető. Egy tojás fedezi a felnőtt ember számára szükséges napi fehérjeszükséglet 10-15%-át. A tojásnak magas a “jó” koleszterin (HDL) tartalma, ami nem növeli a koleszterinszintet. Naponta két tojást ténylegesen segít javítani magas a koleszterinszinten.

Jó a szívnek és az agynak! A tojássárgája nagyon magas kolin nevű tápanyagban. Már két tojás biztosítja az ajánlott napi kolin bevitel felét. A kolin a B-vitaminok egyike, ami fontos tápanyaga az agynak és az idegrendszernek.

Azt mondják ez csak a napot, eget látott tyúkok tojására igaz. Néhány tipp tojásra: Omlett sajtos sonkás gombás. Hemendex lágytojás tükörtojás, tojásrántotta, tojás saláta, tojáskrém, tojásleves tojás pörkölt stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük